Pembuat Gambar Pasport Malasysia

Satu klik sahaja untuk gambar pasport berpiawaian Malaysia

Malaysia

How Does AiPassportPhotos Work?

 • Muat naik imej

 • Saiz tanaman secara automatik

 • Simpan templat boleh cetak

 • Potong dan gunakannya

Proven Compliance-Guaranteed Photos

 • icon

  AI Facial Detection Without Delay

 • icon

  Fulfillment for Different Biometric Photos

 • icon

  Instant Photo Processing and Qualified Results

Get the Best Deal

Berkaitan Gambar Pasport Malaysia

Pasport Malaysia ialah sebuah dokumen rasmi yang dikeluarkan oleh Kerajaan Malaysia untuk pelancongan ke luar negara. Oleh itu, anda perlu memohon atau memperbaharu, terutamanya jika anda mempunyai perjalanan ke luar negara akan datang. Walau apapun keadaannya, anda sepatutnya menghantar dua keping gambar bercetak diri anda yang sama. Oleh itu, walaupun ia mungkin memerlukan masa dan tenaga, anda mungkin tidak dapat mengelak daripada mendapatkan gambar biometrik yang sempurna untuk pasport Malaysia anda. Mengetahui beberapa kriteria yang mesti diketahui untuk gambar pasport Malaysia adalah kondusif untuk permohonan dan pembaharuan pasport anda. Teruskan meleret skrin anda dan lihat keperluan gambar yang perlu anda patuhi apabila anda memohon pasport di Malaysia.

Keperluan Asas Gambar Pasport Malaysia

Memandangkan gambar pasport (juga dipanggil gambar biometrik) harus menunjukkan ciri fizikal seseorang dan digunakan untuk pengesahan identiti pantas, anda hendaklah memenuhi beberapa keperluan asas. Jika tidak, pihak berkuasa akan menolak permohonan anda. Berikut ialah beberapa peraturan asas untuk anda:

 • Saiz gambar mestilah tepat: lebar 35 mm dan tinggi 50 mm. (Penyerahan dalam talian boleh diterima, tetapi anda hendaklah mengekalkan dimensi yang tepat)
 • Pastikan gaya dan kedudukan kepala adalah betul. (Kepala tidak boleh dimiringkan atau beralih. Sebaliknya, pastikan kepala anda lurus.)
 • Penuhi keperluan biometrik muka: Ketinggian kepala hendaklah kira-kira 25-30 mm. Bahagian atas kepala hendaklah sekurang-kurangnya 10 mm dari bahagian atas.
 • Latar belakang hendaklah kosong daripada sebarang corak, penyaring atau kecacatan.
 • Anda hendaklah berpakaian tertib. (Garis panduan terperinci telah disediakan pada bahagian seterusnya.)
 • Kualiti dan kesahihan gambar. (Gambar hendaklah dicetak pada kertas gambar berkualiti tinggi seperti Licau/Kusam. Selain itu, anda hendaklah memastikan gambar anda adalah sepadan dengan penampilan semasa anda. Oleh itu, anda hendaklah menggunakan gambar yang diambil dalam tempoh 6 bulan yang lalu.)

Kami akan berkongsi peraturan yang lebih khusus untuk anda pada bahagian seterusnya!

Dimensi Teknikal untuk Gambar Pasport Malaysia

Anda boleh memilih untuk memohon pasport Malaysia anda secara luar talian atau dalam talian.Namun begitu, jika gambar anda dinterpretasikan dalam versi elektrik, anda harus mengekalkan dimensi yang tepat:

Gambar bercetak luar talian: 35×50 mm or 3.5×5 cm or 1.38×1.97 inci

Penyerahan dalam talian: 413×591 (dalam piksel 300 DPI)

Tidak kira cara yang ingin anda pilih, anda hendaklah memastikan bahawa gambar itu dapat mepamerkan rupa semasa anda. Gambar lama mungkin akan mengakibatkan penolakan yang tidak diingini.Sebelum ini, perkhidmatan hentian semua dalam satu dalam reruai gambar akan melakukan semua tugas untuk anda. Namun begitu, anda boleh melakukannya sendiri dengan mudah sekarang di rumah anda yang selesa. Anda tidak akan terbeban jika anda mempunyai penukar saiz gambar pasport dalam talian seperti AiPassportPhotos. Disokong dengan teknologi AI, alat ini akan memangkas saiz gambar yang tepat untuk anda dengan bijak.

Latar Belakang untuk Gambar Pasport Malaysia

Sila ambil perhatian bahawa hanya warna putih metah akan diterima untuk gambar Malaysia anda. Warna latar belakang yang laian akan ditolak. Latar belakang perlulah kosong, tiada bayang-bayang, corak atau orang lain. Ringkasnya, tiada identiti lain selain anda boleh dilihat dalam gambar itu.

Disebabkan gambar anda perlulah jelas dan kontras, anda perlulah memakai pakaian berwana gelap yang menutup bahu dan dada anda. Kami akan menjelaskan kod pakaian pada bahagian selanjutnya.

Berkaitan Apa yang Perlu Anda Pakai untuk Gambar Paport Malysia

Seperti yang telah kami sebutkan di atas, memandangkan warna latar belakang ialah putih metah, memakai pakaian berwarna gelap adalah lebih baik. Dengan itu, anda akan kontras dengan latar belakang.

Pakaian hendaklah sopan, jadi pakaian yang mendedahkan bahu adalah tidak dibenarkan untuk gambar biometrik Malaysia. Anda sangat disarankan untuk memilih pakaian yang menutup bahu dan dada anda. Pakaian seragam tentera dan penguatkuasa undang-undang hendaklah dielakkan.

Gaya dan Raut Muka

Gambar biometrik seharusnya memaparkan ciri fizikal muka pemohon yang unik, seperti jarak antara mata, hidung, telinga, dan mulut. Oleh itu, anda hendaklah mengekalkan raut muka yang semula jadi. Mari mulakan dengan mata: Mata hendaklah dibuta dan memandang ke hadapan ke arah kanta, dan mulut anda hendaklah ditutup. Jika anda ingin senyum, angkatkan hujung bibir anda sahaja tanpa membukanya. Selain itu, kedudukan kepala anda hendaklah berada pada titik tengah gambar tanpa dimiringkan sedikit pun. Keseluruhan muka hendaklah dipaparkan dalam gambar, jadi jarak yang sesuai antara muka dan kamera hendaklah dikekalkan apabila anda mengambil gambar. Jarak terbaik ialah 2 meter, dan fungsi zum adalah tidak digalakkan. Di samping itu, untuk memastikan keseluruhan muka anda dapat dilihat dengan jelas dalam gambar itu, anda perlulah meletakkan kamera dengan mendatar pada paras mata anda.

Berkaitan Menutup Kepala

Jangan memakai topi atau penutup kepala kerana ia mungkin melitupi rambut atau garis rambut anda. Walau bagaimanapun, Malaysia ialah negara yang menghormati dan menerima kepercayaan agama yang berbeza, jadi anda dibenarkan untuk memakai tudung atas tujuan keagamaan. (Peringatan mesra: anda harus memakai selendang atau tudung yang berwarna gelap, dan sama sekali tidak menghalang mana-mana bahagian muka anda). Pakaian di kepala yang lain seperti topi, aksesori rambut, dan perhiasan adalah tidak dibenarkan.

Berkaitan Cermin Mata dalam Gambar Pasport Malaysia

Anda dibenarkan untuk memakai cermin mata jika bingkainya tidak menghalang kening atau mana-mana bahagian muka anda. Selain itu, cermin mata anda tidak boleh menyebabkan bayang-bayang, atau pancaran cahaya pada muka anda. Cermin mata berwarna adalah dilarang dalam gambar itu. Oleh itu, anda tidak boleh memakai cermin mata hitam atas sebarang alasan sekalipun. Mata anda hendaklah dapat dilihat dengan jelas. Untuk mengelakkan anda daripada masalah yang remeh, kami menasihatkan anda agar mengambil gambar tanpa cermin mata jika boleh.

Gaya Rambut, Jambang, dan Solekan untuk Gambar Malaysia

Salah satu keperluan yang penting untuk gambar biometrik ialah tiada halangan pada muka anda. Sehubungan dengan itu, rambut anda tidak boleh menghalang keterlihatan muka. Jika rambut anda terlalu panjang, anda boleh mengikat rambut anda.

Jika anda biasanya berjambang, anda boleh biarkan jambang anda semasa mengambil gambar pasport Malaysia.

Solekan yang besesuaian dan ringan membolehkan anda mengambil gambar dengan rupa yang cantik. Namun begitu, solekan yang tebal adalah tidak dibenarkan. Contohnya, menggunakan sahap noda untuk menutup parut, tanda lahir, dan sebagainya. Anda haruslah mempamerkan penampilan semula jadi anda dalam gambar itu.

Atas sebab yang sama, anda dilarang mengubah gambar anda melalui sebarang program komputer. Sebarang pengubahan dalam gambar biometrik anda akan membawa kepada penolakan.

Di Mana Anda Boleh Dapatkan Gambar Pasport Malaysia Anda?

Terdapat beberapa cara untuk anda dapatkan gambar pasport Malaysia:

 • Anda boleh dapatkan gambar pasport anda di studio gambar profesional. Jurugambar profesional akan menguruskan butiran untuk anda, tetapi perkhidmatan itu mungkin mahal.
 • Anda boleh mengambil gambar secara langsung di Pejabat Imigresen menggunakan peranti Pengecaman Tangkapan Langsung Muka.
 • Anda boleh membuat gambar pasport Malaysia di rumah tanpa meninggalkan sofa.

Pilihan terakhir ini boleh menjadi kaedah yang paling menjimatkan masa. Tertarik? Apa yang anda perlukan ialah penjana gambar pasport Malaysia dalam talian dengan sokongan AI. Mari lihat bagaimana kita boleh dapatkan gambar pasport yang sempurna secara dalam talian.

Kesalahan Umum Semasa Membuat Gambar Pasport Malaysia

Mungkin anda boleh mengelakkan daripada melakukan beberapa kesilapan umum semasa anda membuat gambar pasport Malaysia di rumah, termasuk:

 • Mendapatkan saiz yang salah. Pemotong gambar pasport dalam talian dapat membantu anda mengelakkan kesalahan ini.
 • Mengambil gambar dengan latar belakang yang salah.
 • Pencahayaan yang mungkin tidak sekata, menyebabkan dedahan lampau atau kurang dedahan, atau bayang-bayang.
 • Gambar telah disunting menggunakan perisian gambar komputer.
 • Mencetak gambar pasport anda pada ketas gambar berkualiti rendah.
 • Raut muka yang salah dalam gambar seperti tersenyih dalam gambar. (Anda hendaklah mengelak daripada tersenyum lebar kera ia mungkin menjejaskan ciri muka anda. Sebaliknya, just take relax and have a calm and natural facial expression with your mouth closed.)
 • Solekan tebal untuk menutup ciri muka anda. (Solekan ringan dibenarkan.)

Ambil perhatian terhadap peraturan-peraturan di atas, dan anda hendaklah mengelakkan daripada melakukan kesalahan-kesalahan umum ini semasa anda mengambil gambar pasport anda sendiri.

Bagaimana untuk Mendapatkan Gambar Pasport Malaysia Secara Dalam Talian?

Langkah awal ialah anda boleh menyediakan tripod untuk mengambilan gambar di rumah. Peralatannya mungkin mudah bagi anda—anda mungkin memiliki kedua-duanya, kamera dan telefon pintar. Letakkan sahaja peralatan anda di tempat yang bersesuaian dan kekalkan jarak yang bersesuaian antara anda dan kamera anda. Kemudian, anda boleh mengambil syot jauh diri anda di rumah dengan. Cara lain ialah anda meminta ahli keluarga dan rakan anda mengambil gambar anda mengikut keperluan asas gambar pasport Malaysia.

Isu rumit seterusnya mungkin adalah untuk menguji kesahihan gambar pasport. Dengan bantuan AiPassportPhotos, anda boleh menjadi pakar yang boleh mengesahkan gambar pasport anda di rumah. Alat semakan pematuhan gambar pasport dalam talian akan mengimbas gambar anda dengan bijak dan memberi anda hasil akhir yang memuaskan dalam beberapa saat!

Apa Lagi yang Boleh Anda Lakukan dengan Perkhidmatan Berasaskan Web?

Perkhidmatan berasaskan web melangkaui alat semakan pematuhan pasport dalam talian. Ia dapat membantu anda membuat gambar biometrik yang sempurna tanpa meninggalkan sofa. Anda dapat mencuba tanpa had sehingga anda mendapatkan syot yang sempurna bagi anda. AiPassportPhotos juga membantu anda menjana foto pasport untuk bayi atau kanak-kanak, foto lesen memandu dan sebagainya. Setelah memasuki laman web, anda perlu menyatakan dokumen yang ingin dipohon, kemudian anda perlu memuat naik gambar pasport anda. Alat ini akan menyunting gambar anda kepada standard yang boleh diterima dengan mengubah saiz gambar yang diingini, dan membuang serta menukar latar belakang dengan bijak. Akhirnya, kedua-dua pemeriksaan manual dan automatik serta penyemakan praktikal akan memberikan anda gambar pasport yang terjamin, dan mengelakkan anda bersusah-payah untuk mendapatkan gambar.

Anda boleh membayar untuk perkhidmatan itu sehingga anda berpuas hati dengan hasil akhirnya. Akhir sekali, cetak gambar pasport anda. Anda boleh melakukannya di rumah atau anda boleh menggunakan perkhidmatan percetakan gambar di kedai percetakan gambar di kawasan anda.

Marilah cuba, dan gambar pasport anda yang dipadankan dengan sempurna akan tersedia dengan beberapa klik sahaja!

Photo requirements are based on: www.imi.gov.my
Last updated: - -

Was this information helpful?

 • icon-star
 • icon-star
 • icon-star
 • icon-star
 • icon-star

Rating: 4.71 - number of votes: 0