Sediakan gambar untuk EMGS Malaysia di Rumah

Dapatkan gambar biometrik berpiawaian EMGS dalam beberapa saat!

Malaysia

How Does AiPassportPhotos Work?

 • Muat naik imej

 • Saiz tanaman secara automatik

 • Simpan templat boleh cetak

 • Potong dan gunakannya

Proven Compliance-Guaranteed Photos

 • icon

  AI Facial Detection Without Delay

 • icon

  Fulfillment for Different Biometric Photos

 • icon

  Instant Photo Processing and Qualified Results

Get the Best Deal

Apa itu EMGS?

EMGS, singkatan kepada Education Malaysia Global Service, juga dikenali sebagai Pusat Perkhidmatan Pendidikan Global Malaysia. Institusi ini bergabung dengan Jabatan Pentadbiran Pendidikan Malaysia. Ia ditugaskan untuk berkhidmat kepada pelajar antarabangsa dari pelbagai negara yang merancang untuk belajar di Malaysia. Sehubungan dengan itu, tiada seorang pun pelajar antarabangsa boleh mengelak daripada masalah ini jika mereka ingin belajar di Malaysia. Pelajar antarabangsa perlu mengemukakan permohonannya kepada EMGS untuk mendapatkan visa pelajarnya di Malaysia. Setelah mendaftar dengan EMGS dan mendapat kebenaran daripada Jabatan Imigresen Malaysia, barulah dia boleh memasuki Malaysia. Peringatan mesra: Visa pelajar perlu diperbaharui setiap tahun, atau anda mungkin tidak layak untuk belajar di negara ini. Tidak kira kaedah yang anda pilih untuk menghantar permohonan anda, secara dalam talian atau luar talian, anda perlulah menghantar gambar biometrik anda.

Petua: Proses permohonan untuk visa pelajar adalah jelas, dan maklumat akan dikemas kini dalam talian. Sekiranya proses telah mencapai 32%, pelajar asing boleh mengikuti kursus dalam talian di negara asal mereka, dan jika prosesnya telah mencapai 70%, mereka telah layak untuk memasuki Malaysia!

Maklumat lebih terperinci dan perubahan untuk polisi semasa COVID-19 boleh disemak di https://visa.educationmalaysia.gov.my/guidelines/online-photo-checker.html.

Keperluan Asas Gambar EMGS Malaysia

Di sini kita akan fokus pada penyerahan luar talian dahulu. Sila semak garis panduan gambar di bawah untuk penyerahan gambar kepada EMGS. Sila ambil perhatian bahawa ini adalah penting kerana gambar yang sama akan digunakan dalam Sistem Imigresen serta dicetak pada iKad. Anda perlu mematuhi garis panduan gambar itu termasuk:

 • Hantarkan gambar yang berwarna dan sama, bukan hitam dan putih.
 • Latar belakang haruslah putih metah. (Warna lain akan ditolak.)
 • Saiz yang diperlukan ialah 35 mm (lebar) dengan 45 mm (tinggi).
 • Kedua-dua mata perlulah dibuka dan boleh dilihat dengan jelas. Mata anda perlulah memandang tepat ke arah kamera.
 • Mulut hendaklah ditutup. Oleh itu, elakkan tersenyih, mengerutkan kening atau mengangkat kening)
 • Gambar hendaklah dalam fokus yang nyata dan jelas.
 • Anda perlulah mencetak gambar pada kertas gambar berkualiti tinggi.

Jika anda menghantar gambar secara bersemuka, anda perlulah menulis nama penuh anda pada belakang setiap gambar.

Untuk penyerahan dalam talian, spesifikasi teknikal haruslah diberi sepenuh perhatian, kerana dimensinya mungkin berbeza untuk gambar dalam talian. Beberapa maklumat telah disenaraikan di sini untuk anda:

 • Saiznya mestilah berlebar 217 piksel dengan ketinggian 280 piksel.
 • Resolusinya mestilah 600 dpi.
 • Ketinggian kepala mestilah 80%, manakala jarak dari atas gambar ke atas rambut mestilah 60%.
 • Maksimum saiz fail ialah 66 KB.
 • Pastikan warna latar belakangnya putih.

Cara untuk anda menyemak pengesahan gambar EMGS anda:

 • Anda boleh lawati penyemak gambar dalam talian yang ditawarkan oleh kerajaan Malaysia.

https://visa.educationmalaysia.gov.my/guidelines/online-photo-checker.html

 • Penyemak pematuhan AiPassportPhotos memberitahu anda sama ada gambar anda dijamin pematuhan atau tidak. Di samping itu, ia boleh membetulkan gambar yang tidak mematuhi piawaian dengan serta-merta!

Keperluan saiz mungkin berbeza untuk penyerahan luar talian dan dalam talian. Walau bagaimanapun, berikut ialah beberapa peraturan universal untuk anda semasa anda mengambil gambar.

Warna Latar Belakang untuk Gambar EMGS

Setiap jenis dokumen menetapkan keperluannya sendiri untuk gambar biometrik. Salah satu peraturan itu termasuklah warna latar belakang. Sebab itulah studio reruai gambar akan menukar tirai belakang yang berbeza untuk anda apabila anda mengambil gambar biometrik di sana.

Apabila anda mengambil gambar untuk dihantarkan kepada EMGS, anda harus ingat bahawa satu-satunya warna yang diluluskan ialah warna putih. Sebarang warna lain (seperti kelabu, atau biru muda) tidak akan diterima sebagai gambar EMGS Malaysia. Jangan biarkan terdapat kemungkinan ditolak dan ikut garis panduan dengan ketat.

Gaya dan Kedudukan Kepala

Gambar biometrik digunakan untuk mengesahkan identiti anda apabila anda menggunakan dokumen itu. Oleh itu, semua ciri biometrik anda yang penting harus disertakan dalam gambar itu. Yang paling penting, anda sahaja yang sepatutnya kelihatan dalam gambar. Seterusnya, kepala anda mestilah kelihatan sepenuhnya dalam gambar, jadi fungsi zum haruslah dielakkan, untuk mengelakkan sebarang isu resolusi gambar atau tangkapan tidak lengkap. Pastikan keseluruhan kepala, semua ciri muka yang penting hendaklah jelas kelihatan dalam gambar (Dari bahagian bawah dagu hingga ubun-ubun kepala). Anda hendaklah menghadap ke kanta kamera, dengan mata memandang tepat ke arah kamera.

Berkaitan Cermin Mata dalam Gambar

Berbanding dengan peraturan gambar pasport A.S. yang ketat mengenai cermin mata, EMGS membenarkan anda memakai cermin mata jika tiada pantulan atau silau daripada cermin mata pada anda. Selain itu, mata anda tidak boleh ditutup oleh bingkainya. Namun begitu, ada kalanya, anda mungkin tidak dapat mengelak daripada menghadapi beberapa situasi yang tidak dijangka semasa mengambil gambar biometrik. Oleh itu, anda sangat disarankan untuk mengambil gambar tanpa cermin mata untuk mengelakkan risiko penolakan atas alasan silau atau pantulan.

Berkaitan Pakaian yang Perlu Dipakai dalam Gambar

Anda perlu menghantar syot jauh yang menampakkan pakaian anda. Oleh itu, anda haruslah berhati-hati dengan pakaian anda dalam ganbar. Anda sepatutnya memakai pakaian yang kasual tetapi sopan yang berwarna gelap.

Pakaian seragam atau pakaian tentera hendaklah dielakkan dalam gambar kecuali atas tujuan keagamaan. Jika anda memakai pakaian keagamaan, anda haruslah memastikan pakaian itu berwarna gelap, yang dapat membantu membezakan anda daripada latar belakang yang kosong dengan jelas.

Gambar itu adalah untuk kegunaan dokumen rasmi, jadi anda perlulah memastikan anda memakai sesuatu yang sederhana dan sopan. Memakai pakaian bergaya konservatif yang menutup bahu anda ialah cara yang selamat. Akan tetapi, pakaian berkolar tinggi mungkin tidak sesuai, kerana ia mungkin menutup atau menghalang garis rahang anda.

Isu berkaitan Pelindung Kepala dalam Gambar

Lazimnya, sebarang topi atau penutup kepala akan mengakibatkan penolakan melainkan anda perlu memakainya atas sebab keagamaan. Jika ya, anda perlulah memastikan penutup kepala berwarna gelap dan tidak menutup mana-mana bahagian muka anda. Mengenai penyepit rambut, penyepit rambut yang menonjol tidak sepatutnya dibenarkan dalam gambar. Jika anda benar-benar ingin menghalang rambut panjang atau rambut hadapan anda daripada menutup muka anda, anda boleh memilih penyembur rambut.

Bagaimanakah untuk Mendapatkan Gambar untuk EMGS di Rumah?

Sudah tentu, anda boleh memilih untuk menggunakan perkhidmatan jurugambar profesional untuk mengambil gambar yang diterima. Namun begitu, kemunculan penjana gambar biometrik dalam talian mendorong lebih ramai orang untuk menggunakan cara yang inovatif dan mudah ini. Oleh itu, mengambil gambar EMGS di rumah mungkin mudah bagi anda.

Beberapa persediaan yang perlu anda lakukan terlebih dahulu:

 • Tripod untuk mengambil gambar, atau anda boleh minta rakan anda mengambil gambar anda di rumah.
 • Solekan yang ringan membuatkan anda kelihatan cantik. (Cuma jangan gunakan terlalu banyak kosmetik, yang mungkin mengubah penampilan anda dengan ketara.)
 • Cari tempat dengan cahaya semula jadi yang mencukupi di rumah.

Ambil seberapa banyak syot yang anda mampu dan pilih yang paling memuaskan untuk dimuat naik pada laman web kami. Laman web kami boleh memangkas gambar bersaiz standard untuk anda dengan bijak, memastikan anda mendapatkan gambar dengan saiz yang tepat untuk permohonan EMGS anda. Jika terdapat sebarang masalah dengan latar belakang anda, alat ini membolehkan anda membuang dan menukar latar belakang secara automatik. Akhirnya, anda boleh mengimbas dan menyemak penerimaan gambar itu. Setelah langkah di atas selesai, perkhidmatan berasaskan web ini akan menghantar versi digital dan cetakan ke e-mel anda.

Beberapa Kesilapan Semasa Mengambil Gambar di Rumah

Anda perlu menghindari beberapa ralat semasa anda mengambil gambar sendiri:

 • Gambar anda telah diubah atau diperbaik dengan program penyuntingan gambar komputer seperti Photoshop.
 • Gambar anda ialah gambar bergaya swafoto.
 • Anda telah menggunakan penyaring pada gambar anda.
 • Gambar anda telah dicetak pada kertas gambar berkualiti rendah untuk penyerahan luar talian.
 • Anda telah memuat naik gambar dalam resolusi yang salah apabila anda memohon dokumen dalam talian.
 • Anda memakai solekan tebal yang mengakibatkan kegagalan untuk mengenal pasti ciri muka anda dalam gambar itu.
 • Kesan mata merah, dedahan lampau atau kurang dedahan.

Anda hendaklah berhati-hati dengan kesilapan di atas semasa anda mengambil gambar anda di rumah

Mengapa AiPassportPhotos Boleh Menjadi Pembantu Gambar Biometrik yang Terbaik untuk Anda?

Disokong dengan teknologi AI, alat pemprosesan gambar biometrik dalam talian kami mempunyai kapasiti untuk memenuhi permintaan gambar yang tidak terkira untuk anda secara dalam talian di rumah. Semua gambar dijamin 100% diterima oleh pihak berkuasa dan tersedia untuk permohonan untuk mendapatkan dokumen rasmi anda. Apa yang anda perlu lakukan ialah memilih jenis foto yang anda mahukan.

Cara guna yang mudah dapat membantu anda memenuhi semua perincian secara dalam talian dalam beberapa klik. Gambar yang paling sempurna hanya di hujung jari anda!

Yang lebih penting, bercakap tentang kos, kami boleh benarkan anda mencetak gambar dengan murah. Berbanding dengan perkhidmatan reruai gambar, anda boleh dapatkan perkhidmatan yang berkualiti tinggi dan mampu milik dengan bantuan alat kami.

Photo requirements are based on: educationmalaysia.gov.my
Last updated: - -

Was this information helpful?

 • icon-star
 • icon-star
 • icon-star
 • icon-star
 • icon-star

Rating: 4.71 - number of votes: 0